Hello, Dolly
Bij een nieuwe WordPressinstallatie worden automatisch twee plugins geïnstalleerd.
De ene plugin heet ‘Hello, Dolly’ en heeft eigenlijk meer een symbolische functie. Of zoals op wordpress.org zelf staat:
This is not just a plugin, it symbolizes the hope and enthusiasm of an entire generation summed up in two words sung most famously by Louis Armstrong.
Sommige commentaren op deze plugin liegen er niet om:
- Stupidest plugin possible. Total waste of time and space.
- I love Louis Armstrong’s music and I hate this plugin.
- Why is this silly/useless plug-in included in every new release? I don’t see the usefulness of it anyway and keep in coming up with new WP release. Maybe this plug-in developer is married to WP developer or vice versa. Its so annoying. Same as Akismet.. WTF??
Er zijn ook wel wat enthousiaste reacties te lezen, maar deze afbeelding van de beoordeling van de plugin laat wel zien: you love it or you hate it…
Hoe dan ook, deze plugin kun je straffeloos verwijderen; sterker nog, het is sowieso beter om niet geactiveerde plugins van je site te verwijderen.
Akismet
De tweede automatisch geïnstalleerde plugin heet Akismet. Deze plugin is eigenlijk alleen maar interessant voor mensen die hun site gebruiken als blog, waarop lezers kunnen reageren. Deze plugin filtert namelijk alle spamreacties weg en zorgt dat je alleen reacties ontvangt van ‘echte’ mensen.
Een reactie op de site www.wphulp.nl:
“Ik heb meerdere websites en blogs, en er is nog nooit een spamreactie op de site gekomen. Ook is er nog nooit een normale reactie als spam gemarkeerd. Akismet is echt een plugin die je moet hebben als je een spamvrije blog wilt.”
Voordat je de plugin kunt gebruiken, moet echter wel een api-key worden aangevraagd. (Een application programming interface (API) is een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel (meestal in de vorm van bibliotheken). Vaak vormen API’s de scheiding tussen verschillende lagen van abstractie, zodat applicaties op een hoog niveau van abstractie kunnen werken en het minder abstracte werk uitbesteden aan andere programma’s. Hierdoor hoeft bijvoorbeeld een tekenprogramma niet te weten hoe het de printer moet aansturen, maar roept het daarvoor een gespecialiseerd stuk software aan in een bibliotheek, via een afdruk-API. Wikipedia). Dat klinkt ingewikkeld (en dat is het waarschijnlijk ook), maar het ophalen van die API-key is heel eenvoudig, zoals onderstaande video laat zien: