Flipbook plugin

Het grootste deel van de voor WordPress beschikbare plug-ins is gratis. Er bestaan echter ook meer gespecialiseerde plug-ins, waarvoor je wel moet betalen. Meestal zijn de prijzen (in verhouding) laag voor wat de plug-ins bieden.

Ikzelf heb nu een plug-in aangeschaft voor het maken van flipbooks. Om mijn arrangementen aan de buitenwereld te tonen, maak ik nu gebruik van issuu.com (issuu.com/joostwalter) en dat werkt op zich prima. Maar ik betaal wel elke maand een behoorlijk bedrag voor die diensten, terwijl ik het in feite min of meer hetzelfde resultaat behaal en daarbij ook nog als voordeel heb, dat de bezoekers van m’n site (www.viersaxen.nl) niet naar een andere site geleid worden. (Overigens is het niet zo dat ik mijn lidmaatschap van issuu.com zal opzeggen; het overzicht dat issuu biedt, is wel een belangrijke reden om issuu te blijven gebruiken.)

De plug-in heet Responsive FlipBook WordPress Plugin en kost $33. Ik heb naast deze plug-in nog een extra extensie aangeschaft:PDF Wizard – Responsive FlipBook WP Extension (10$). Het grote voordeel van deze extra plug-in is dat het pdf-bestanden kan verwerken en dat het dus uitermate geschikt is voor de weergave van al eerder opgemaakt drukwerk, zoals boeken, catalogi, tijdschriften en allerlei reclamedrukwerk. Zonder deze extra extensie ontbreekt de knop ‘Convert PDF’ en kun je alleen via ‘Create New Book’ een flipboek maken en dat heeft wat meer voeten in de aarde. Voorwaarde bij het converteren van een pdf-bestand is dat het document uit minstens 4 pagina’s bestaat en dat het een even aantal pagina’s heeft.

Hoe het werkt:

De plug-ins moeten natuurlijk eerst aangeschaft worden. Na betaling (via bijvoorbeeld Paypal) krijg je een mailtje met een download link. Het gedownloade zip.bestand moet uitgepakt worden. In de uitgepakte folder zie je dan het bestand ‘responsive-flipbook.zip’. In de map met de extensie gaat het om het bestand ‘responsive-flipbook-pdf.zip’.  Dat zijn de bestanden die je via de bekende manier ‘Nieuwe plug-in’ moet installeren en activeren.
In de menubalk links verschijnt een nieuw commando: Flip Books. Als je (de eerste keer) dubbelklikt op ‘Flip Books’ verschijnt het volgende venster:

flipbook_01

Aangezien ik als voorbeeld al een flipbook heb gemaakt, krijg ik een ander venster te zien waarop de reeds aangemaakte flipboeken staan vermeld.
flipbook_02

Van tevoren heb ik een pdf-bestand gemaakt van het flipboek dat ik wil plaatsen. Daarvoor heb ik Indesign gebruikt, maar ook bijvoorbeeld Wordbestanden kun je opslaan als PDF.
Kies ‘Convert PDF’ en de rest gaat eigenlijk vanzelf. Er wordt uiteindelijk een code gegenereerd die moet worden geplaatst op de gewenste pagina of in het gewenste bericht.
De plug-in biedt talloze mogelijkheden, zoals onder andere een aparte omslag, zoom- en kleurinstellingen, en dergelijke. Extra support vind je op rfbwp2.mpcthemes.net/pdf-wizard/#video

Deze plugin heeft wel een belangrijk nadeel. Ik heb gemerkt dat het de werking van het dashboard van de site aanzienlijk vertraagt. Voor mij was dat een reden om de plugin op een bepaald moment weer te verwijderen. Dat verklaart ook het feit dat op deze pagina geen voorbeeld te zien is.
Maar voor wie dit euvel voor lief neemt, kan dit een aantrekkelijke plugin zijn voor de presentatie van een boekwerk of magazine.

Reacties zijn gesloten.