Welke kleuren kies je voor je website?

blogkleuren


RGB-kleursysteem

Het RGB-kleursysteem is een kleurcodering, een manier om een kleur uit te drukken met behulp van een combinatie van rood, groen en blauw. De hedendaagse beeldschermen kunnen een bijna onvoorstelbaar aantal kleuren weergeven. De kleuren worden opgebouwd uit de primaire kleuren rood, groen en blauw, vandaar de afkorting RGB. De ‘hoeveelheid’ van een kleur ligt in tussen #00 (niets van die kleur) en het hexadecimale #FF (alles van die kleur). De ondergrond is zwart.
In het RGB kleursysteem wordt de kleur uitgedrukt in totaal zes cijfers, voorafgegaan door een hekje: #000000 is de hexadecimale waarde van volledig zwart, #FFFFFF is de hexadecimale waarde van volledig wit.
De eerste twee cijfers geven de hoeveelheid van de kleur rood aan, zo is #FF0000 puur rood (de roodtinten lopen van #010000 tot en met #FF0000.
De tweede twee cijfers geven de hoeveelheid van de kleur groen aan, zo is #00FF00 puur groen.
#0000FF is ten slotte zuiver blauw.
De zuivere zwarte, grijze en witte kleuren worden aangegeven met #000000 dus voor zwart, #666666 is een grijs, en #FFFFFF is zoals al gezegd, volledig wit: alle lampen staan als het ware volledig open.

In totaal zijn er dus 16x16x16x16x16x16 (oftewel 166): 16.777.216 tinten te maken.

Nu is het een behoorlijke opgave om precies de juiste kleur(combinatie) voor je site te kiezen. Sommige kleuren zijn beschermd en vastgelegd. Freddy Heineken zag al vroeg in dat groen een kleur was die vertrouwen gaf, en gaf daarom zijn biermerk Heineken de kleur groen. Wie nu exact dezelfde kleur als die van Heineken gebruikt om een (drank)product te promoten, loopt het risico een rechtszaak aan de broek te krijgen.

Kuler

Adobe heeft al snel ingezien dat het kiezen van een kleur erg belangrijk is en heeft daarom een zeer handig programma ontwikkeld waarmee je niet alleen de juiste kleur kunt zoeken, maar waarmee je ook volgens bepaalde kleurwetten een kleurencombinatie kunt maken. Van alle kleuren worden zowel de CMYK- (voor drukwerk), de RGB- (voor beeldscherm) als de hexadecimale waardes aangegeven. Het is een speeltuin voor ontwerpers, maar nu maak ik mijn klanten vaak attent op dit mooie stukje gereedschap.

kulerstartscherm

Door de cirkels in het kleurenwiel te verschuiven, kun je alle ruim 16 miljoen kleuren maken. En als je de vijf tinten die je kunt maken ook weer wil combineren, dan zijn er dus ruim 80 miljoen kleurenschema’s beschikbaar. Om het gemakkelijker te maken …

Reacties zijn gesloten.